Rykande heta grillnyheter

Rykande heta grillnyheter

Fem tips för en lyckad kväll vid grillen

1. Grilla med lock. Värmen under locket ger en jämnare tillagning och ett godare resultat. Locket hindrar också att eldsflammor slår upp av det droppande fettet och sotar ner maten. Mycket godare med lock alltså! Hos TecTake hittar du grillar i toppkvalitet, i en mängd olika modeller med och utan lock.

2. Rengöring av gallret. Enklaste och effektivaste rengöringen är att bränna bort matresterna. Det gör du när du tänder grillen och inväntar bra glöd – låt gallret ligga på och brännas ordentligt. Borsta efter med stålborste om det sitter rester kvar. Det här är alltså ett moment du slipper från när du grillat klart, och kan lugnt njuta av efterrätten istället. Rengöringsborste och bestick i toppenkvalitet hittar du hos TecTake.

3. Grillkol eller grillbriketter? Briketter består av pressat kol och är mer komprimerade än grillkol. Grillkolen bildar snabbare en bra glöd men håller inte glöden lika länge som briketterna. Ska du grilla till många är briketter att föredra eftersom du då har mer tid på dig att grilla.

4. Tändvätska eller inte? Den klassiska tändvätskan är spännande att använda men ger gärna en otrevlig bismak till maten. Använd hellre stearinbaserat tändpapper eller tändkuber. Det säkraste och mest miljövänliga alternativet är en elektrisk tändare.

5. Tänd grillen. För att få bästa glöden använder du en grillstartare. Fyll grillstartaren med kol eller briketter och ställ mitt i grillen, utan lock. När kolen fått fin glöd lyfter du bort grillstartaren och fördelar kolen i grillen. Vänta tills kolen eller briketterna börjar bli grå av glöden. Nu är det klart att lägga på maten! Har du ingen grillstartare finns de förstås till bra pris hos TecTake.

Rök fisken själv i din egen rökugn

Ut med surdegsbrödet och den hemstoppade korven – nu är det tid att röka sin egen mat! Och det är inte bara kött och fisk som kan förädlas med den fina smaken, det går lika bra att röka fågel, skaldjur, ost, korv, grönsaker, ägg, nötter… kanske kommer du på något mer? Faktum är att det allra mesta går att röka. Det är bara att prova sig fram! Hur går det då till? Det finns många sätt att röka på och många olika träslag som smaksättare. Varmrökning ger en tydlig röksmak och fast konsistens, medan kallrökning ger kraftigare röksmak och en okokt konsistens som påminner om gravat. Fisk, kokta ägg och ost passar bra att kallrökas. Däremellan ligger svalrökningen som ger en mildare röksmak och saftigare konsistens. Det passar till livsmedel som inte behöver ha så hög innertemperatur, till exempel fisk. Röktider varierar från en dryg timme till flera dygn, beroende på tillagningsmetod. Använd en stektermometer för att se när rökningen är klar. Smidiga rökugnar i flera olika modeller hittar du på www.tectake.se, så är det bara att sätta i gång. Lycka till med rökningen!